El receptari balear està farcit de receptes de coques de tota classe. Aquesta recepta de coca de ceba amb sobrassada i figues ofereix un contrast entre sabors dolços i salats. Afegir mel i sucre, és una opció que farà que el contrast sigui molt més intens.
FOTO de FORN i PASTISSERIA GELABERT LLUBÍ
Recepta de Núria Barrera.
Temps total de preparació. 45 minuts.
Dificultat. Fàcil.
INGREDIENTS per la MASSA
400 grams de farina
70 grams de saïm
150 ml d'aigua tèbia
50 ml d'oli
15 grams de llevat premsat
Sal
INGREDIENTS per al FARCIMENT
4 cebes grosses mallorquines
Sobrassada
Pebre / Sal
Oli d'oliva
Mel*
2 cullerades de sucre moreno*
oli d'oliva verge
8 figues
PREPARACIÓ
01. Primer de tot, prepararem la massa de la coca.
02. Mesclem el llevat premsat amb l'aigua tèbia dins un bol.
03. Afegim l'oli i el saïm de porc.
04. Ara, anem afegint la farina a poc a poc, mentre pastem amb la mà.
05. A continuació, anem afegint la farina alhora que pastem, fins que s'hagi begut tota l'aigua i quedi una massa compacta.
06. Ja tenim la massa de la coca. La deixem reposar 30 minuts tapada amb un pedaç perquè fermenti.
07. Per preparar el farciment, dins una paella tirem un poc d'oli i la ceba tallada prèviament a juliana.
08. Deixem la ceba ofegar uns 15 minuts. Opcionalment, al cap de 10 minuts, es poden tirar 2 cullerades de sucre moreno i una de mel.
09. Ara, retirem la ceba de la paella i l'aboquem a un colador perquè perdi tota l'aigua que té i es refredi.
10. Escampem la massa damunt una safata de forn, que quedi primeta. Les vores es donen forma amb els dits.
11. Salpebrem la ceba al gust.
12. Escampem tota la ceba per damunt de la massa de la coca, cuidant que quedi ben escampada. Tirem un raig d'oli d'oliva.
13. Ara, col·loquem les figues tallades a medallons distribuïdes uniformement per damunt sa coca.
14. A damunt de cada figa i posem una bolleta de sobrassada.
15. Per acabar, enfornem la coca dins el forn preescalfat. Uns 30 minuts a 200 graus, per dalt i per baix.