jueves, 14 de septiembre de 2023

RAP a L'ALL CREMAT

La cuina dels pescadors, una de les primeres de la Mediterrània, s'ha convertit en una de les icones de la nostra identitat. Aquesta recepta de rap a l'all cremat és un plat senzill, però sofisticat perquè sap optimitzar magistralment els pobres ingredients dels quals parteix, com el peix, la patata, el pa o la picada.



Recepta de Núria Barrera.
Temps total de preparació. 45 minuts.
Dificultat. Mitjà.

INGREDIENTS
2 raps (separar els caps pel fumet, pelar i trossejar les cues)
2 patates mitjanes
15 cloïsses (opcional)

INGREDIENTS per la PICADA
2 tomàquets pelats sense llavors i triturats
6 alls laminats
20 gr d'oli d'oliva
1 cullerada de julivert picat
2 llesques de pa de pagès
Sal / Pebre

INGREDIENTS pel FUMET de RAP
Oli d'oliva
1 litre d'aigua
2 caps de rap
100 gr de ceba en juliana
Mitja tomàtiga
1 patata
250 gr de caps de gamba
Sal / Pebre

Preparació de FUMET
01. Primer cal fer el fumet de rap. En una olla gran, sofregim amb un raig d'oli d'oliva la ceba i la tomàtiga a trossets.
02. Afegim els caps de gamba i els caps de rap, remenem una mica i tirem un litre d'aigua.
03. Ho deixem coure 20 minuts, apaguem el foc i ho deixem infusionar una estona. Ho colem i ho reservem. Ara anem preparant el sofregit i la picada.

Preparació de la PICADA
04. Per preparar la picada, en una cassola, posem oli d'oliva i daurem els alls laminats. Quan estiguin fets els col·loquem al morter.
05. En el mateix oli, fregim les llesques de pa, quan estiguin fregides també les afegim al morter.
06. Per acabar, en el mateix oli, també fregim unes branques de julivert. Quan estiguin fregides els hi traiem el tronc i les afegim al morter.
07. Es van picant els 3 ingredients del morter amb una cullerada generosa del fumet, fins aconseguir una pasta homogènia que reservem.

Preparació del PLAT
08. Finalment, per fer el plat, a la mateixa cassola on hem preparat la picada, sofregim les 2 tomàtigues pelades i triturades.
09. Quan estigui fet el sofregit, afegim les patates a trossets i salpebrem.
10. Després, afegim el fumet i la picada, i ho deixem coure a foc lent uns 10 o 15 minuts fins que la patata estigui cuita.
11. Mentrestant, en una paella apart, saltem el rap amb oli d'oliva, ho salpebrem i ho reservem.
12. Per servir-ho tot calent, posem el rap dins la cassola de les patates i ho deixem coure 3 minuts tot junt.

Opcionalment, es poden afegir unes cloïsses ben netes que s'afegirien a la cassola, alhora del rap.