jueves, 1 de noviembre de 2012

ALBERGÍNIES FARCIDES de CARN

En la cuina catalana medieval els plats d'albergínia eren nombrosos i, de fet, constitueixen les primeres receptes europees documentades en una llengua romànica. És un ingredient procedent de l’ Índia, que passa per Pèrsia i ens és dut pels àrabs.
Encara avui, la cuina mallorquina en particular i la balear en general, té nombroses receptes a base d’ albergínia. A l’ illa de Mallorca a l’ estiu, no manquen mai unes albergínies farcides a la mallorquina,una delícia, tant en versions vegetals com càrniques, i a vegades amb peix.

La recepta de albergínies farcides de carn a continuació és la que feim a casa meva, a mi personalment es la que més m'agrada.

Recepta de Catalina Martorell
Temps total de preparació: 90 minuts
Dificultat: Difícil


INGREDIENTS
600 grams de carn picada de vedella i porc
12 albergínies petites
2 cebes mitjanes
3 cabeces d'alls
1 pastilla d'Avecrem
2 ous sencers
sal i pebre
1 fulla de llorer
1 mica d'orenga (oregano)
1 mica de farina (per lligar)


INGREDIENTS per la SALSA de TOMÀTIGA
1 ceba grossa
750 gams de tomàtiga natural
1 cullerada de farina
1 fulla de llorer


PREPARACIÓ
1. Primer, treure el capoll de les albergínies i xapar-les per la meitat a lo llarg.
2. Les albergínies es posen a bullir amb un raig de llimona durant 10/12 minuts, amb aigua abundant i una mica de sal.
3. Quan estiguin bullides, es buiden i es guarda la popa per després, les barquetes es salen i es deixen reposar una hora.
4. Mentrestant es fa un sofrit amb la ceba, el alls i la popa de les albergínies tot tallat a trossets petits.
5. Quan el sofrit està fet es condimenta i es posa a refredar.
6. Quan el sofrit estigui fred, es barreja tot ben mesclat, amb els ous i la carn, fins que faci una "pastota".
7. Després s'omplen amb un cullera les albergínies amb aquesta mescla.
8. Les albergínies s'enfarinen i es fregeixen, amb un dit d'oli, pels dos costats, fins que estan torradetes.
9. A mida que anem traient les albergínies del foc, les s'anem col·locant una devora s'altra, dins una llauna per enfornar.

PREPARACIÓ de la SALSA
1. Dins una paella es sofregeix la ceba tallada a trossets.
2. Quan ja estigui, s'afegeix la tomàtiga natural pelada i es deixa al foc una estoneta més.
3. També tirem una fulla de llorer i una cullerada de farina per què la salsa agafi consistència.
4. Després es vesa la salsa damunt les albergínies i s'enforna a 180º durant 20/30 minuts.



ALBERGÍNIES FARCIDES de CARN