jueves, 1 de noviembre de 2012

PANADES de MALLORCA

La preparació de les panades a la Setmana Santa és una tradició molt viva que reuneix a familiars i amics al voltant dels fogons de les cuines de Mallorca.
Hi ha molts tipus diferents de receptes de les panades de Mallorca, de pasta salada o de pasta dolça, de carn o de peix, amb verdura o sense verdura, o combinacions diferents de totes aquests ingredients.
La recepta que hi ha a continuació, és la recepta familiar de tota la vida.

Font: Catalina Martorell

Temps total de preparació: 120 minuts
Dificultat: Normal

INGREDIENTS per FER la PASTA

250 grams de saïm desfet
125 ml. d'aigua
125 grams de suc de taronja
125 ml. d'oli
1 ou sencer
1 kg. de farina fluixa (paquet vermell)

INGREDIENTS pel FARCIT

1 kg. de carn de xot del braç o la cuixa (pollastre o porc)
1 solomillo de porc de'uns 400 gr.
250 grams de xulla
100 grams de sobrassada
saïm
pebre bord dolç vermell
pebre bó
500 grams pessols
1 kg. de carxofes
2 manats de cebes tendres

PREPARACIÓ
1. Es posen a marinar els fesols, ses carxofes pelades tallades a quarts i les cebes tendres (si es possible un dia abans), amb sal, pebre bo, oli i pebre bord dolç vermell.
2. Es fa la massa, i es separen dotze bolles de aproximadament 80 grams (per fer dotze panades).
3. Amb cada bolla es fa una base rodona, la pared de la panada i una tapadora que no es posarà fins que estigui plena.
4. Hem de tenir sa carn tallada a daus de la mida d'una oliva.
5. S'ompl cada panada amb bastanta carn de xot, un dau de rellom de porc, un tros o dos de sobrassada i un dau de saïm.
6. Si volem fer panades de carn i verdura, es posa també sa verdura que hem marinat.
7. Abans de tapar sa panada, es posa damunt de sa carn un tros de xulla perquè sa panada sigui humida.
8. S'enforna dins una palangana plana, durant una hora a 180º, vigilant que les panades es coguin per dedins i per defora.


Els ingredients

Panades plenes i buides

Panades abans d'enfornar