Un escabetxo que serveixi sobretot per al peix blau com sardines, sorells, verats, tonyina, bonítol, espet, verderol i fins i tot per al peix blanc de rodella, tal com es feia antigament.
Recepta de: Catalina Martorell
Temps total de preparació: 90 minuts
Dificultat: Difícil
INGREDIENTS
500 gr. de peix petit: jarret, mussola, rajada
farina fluixa (paquet vermell)
125 ml. d'oli d'oliva
125 ml. de vinagre
125 ml. d'aigua
1 llimona
1 cabeça d'alls
pebre bord
verdura (pastanaga, carxofa, xampinyó, coliflor)
2 cebes
1 fulla de llorer (opcional)
PREPARACIÓ
1. Es prepara es peix, sense cap ni butzes. Es jarret s'escata, sa mussola i sa ratxada es passa per aigua i es cola.
2. S'enfarina es peix i es fregeix amb bastant d'oli.
3. Quan esta frit es col·loca escampat a una greixonera o una safata plana rectangular de vidre, deixant s'oli a sa paella.
4. A sa paella amb es mateix oli, es fregeix sa verdura tallada a quadres, de la mida d'una oliva grossa i la col·loquem dins sa greixonera del peix.
5. A sa mateixa paella amb es mateix oli, hi freguin les cebes tallades a lo llarg i també l'escampam dins la greixonera.
6. Es cola l'oli amb que hem fregit tot per llevar sa brutor. Aquest oli colat es posa dins una paella neta.
7. Dins sa paella neta, amb s'oli colat, es fregeix una cabeça d'alls mig desfeta, 1 tallada de llimona i un poc de pebre bord.
8. A aquesta mateixa paella s'afegeix també, 125 ml. de vinagre, 125 ml. d'aigua i una fulla de llorer (opcional).
9. Quan aquesta barreja faci una mica de xup-xup es retira, i es vesa damunt s'escabetxo.
10. Es guarda a fora de la gelera i es pot menjar durant tota la setmana.
Els ingredients
Pas 4. Es fregeix sa verdura tallada a quadres, de la mida d'una oliva grossa i la col·loquem dins sa greixonera del peix.
Pas 5. A sa mateixa paella amb es mateix oli, hi freguin les cebes tallades a lo llarg i també l'escampam dins la greixonera.
ESCABETXO de PEIX