domingo, 11 de noviembre de 2012

ESCALDUMS de POLLASTRE

Aquests són el escaldums de pollastre que he menjat tota la meva vida. Un dels plats mallorquins per excel·lència.
Com quasi tots els plats de la cuina mallorquina és un plat contundent que aprofita els productes de la terra com sobrassada, ametlles, oli d'oliva.
Es un plat deliciós que necessita una mica de paciència a la seva elaboració. Potser la clau perquè surti perfecte, es trobar el punt de cocció adient entre tots els elements. I si hi podeu afegir pilotes de carn o esclata-sangs es converteix amb un plat encara més complet.
És una de les receptes tradicionals de la meva mare, modificada per ella, de la recepta que ha fet tota la vida a Son Pou, donant-li un toc més personal.

Recepta de Catalina Martorell
Temps total de preparació: 90 minuts
Dificultat: Difícil

INGREDIENTS
1 pollastre gros (millor de mes de 3 kg.)
1 rodanxa de sobrassada
sal / pebre
farina per enfarinar
1 cabeça de alls sencera
50 gr. d'ametlles crues picades
2 cebes grosses
moraduix
500 gr. de patates
1 tassó petit de brandy o vi sec
oli d'oliva


PREPARACIÓ
1. El pollastre ha de venir tallat de la carnisseria en aproximadament deu trossos. Si te algunes restes de plomes s'ha de socarrar. Desprès el pollastre es neteja i es salpebra i es deixa apartat.
2. Pelar les ametlles i picar-les en un morter fins aconseguir una pasta ben fina. Pelar i trossejar les cebes en trossos ben petits. Pelar les patates i tallar-les a quadrats.
3. Dins una paella amb un dit d'oli es fregeix el pollastre, que abans anam enfarinant.
4. Quan la carn està rostida, però no fregida del tot, es retira i es guarda. També es fregeix la cabeça d'alls i també es guarda.
5. Dins una olla ben grossa, es posa aigua a escalfar. Quan l'aigua agafi una temperatura alta però sense bullir, es posa el pollastre i la cabeça d'alls sense el pollastre quedi ben tapat d'aigua, de moment que el foc sigui alegre.
6. Dins una paella neta hi posam un poc de l'oli que hem utilitzat per fregir el pollastre i que hem colat prèviament. Dins aquesta paella, a foc bastant fluix, hi sofregim la ceba tallada fins que quedi morta. També s'hi afegeix el moraduix i sal.
7. Mentrestant a l'olla que hi tenim el pollastre vigilam que passats un minuts de foc viu, es baixa el foc, de tal manera que vagi coguen fent xup-xup amb la tapa posada.
8. Al mateix temps, a la paella on hi tenim sofregint la ceba, la ceba ja estarà morta, hi afegim la sobrassada i el tassó petit de brandy. I seguim, a foc lent, desfent la sobrassada, i sobretot que el brandy es redueixi i perdi força.
9. Dins l'olla mes grossa on hi tenim el pollastre, es prova el brou per si hi falta sal. Després s'hi afegeix el contingut del sofrit de la paella.
10. Ho deixam tot fent xup-xup (uns trenta minuts, en total), controlant el foc.
11. A una paella neta, amb oli net, posam a fregir les patates a foc fort.
12. Mentre fregim les patates, afegim les ametlles picades a l'olla del pollastre (si tenim pilotes de carn, també es tiren ara).
13. Quan les patates estiguin frites, las vesam dins l'olla grossa on tenim el pollastre. Esperam dos minuts que agafin una mica de gust i abans que les patates es comencin a desfer, treim l'olla del foc i a punt per sevir.
14. Excepcionalment, també es poden afegir-hi esclat-sangs. En tal cas, es fregeixen al final i es tiren dins l'olla després de les patates, vigilant que aquestes no es desfasin.



Els ingredients

PAS 3- Dins una paella amb un dit d'oli es fregeix el pollastre,
que abans anam enfarinant.

PAS 8- Al mateix temps, a la paella on hi tenim sofregint la ceba, la ceba ja estarà morta, hi afegim la sobrassada i el tassonet de brandy.
I seguim, a foc lent, desfent la sobrassada.

PAS 11- A una paella neta, amb oli net, posam a fregir les patates a foc fort.