El bacallà és un peix que aporta una serie de propietats addicionals que el converteixen en un aliment especialment saludable i nutritiu.
És un dels cada vegada més escassos peixos salvatges, provinent dels bancs pesquers sostenibles, amb poques calories, no conté sucre, amb les mateixes proteïnes que la carn, ric amb calci, fòsfor, fluor, iode i potassi.
Existeixen multitud de receptes per cuinar el bacallà: en samfaina, a la catalana, a la mallorquina, al pil-pil, amb sobrassada...
La recepta de bacallà gratinat amb maonesa, que presentem avui, té algunes avantatges damunt les demés. Es necessita poc temps per prepar-ho i surt molt bona.
Recepta de Núria Barrera
Temps total de preparació: 30 minuts
Dificultat: Normal
INGREDIENTS per 4 PERSONES
4 talls de bacallà frescos o congelats
4 tomàtigues mitjanes per la salsa de tomàtiga
1 ou per la maonesa
farina per enfarinar
oli d'oliva
ELABORACIÓ
1. Primer hem de preparar la salsa de tomàtiga. Agafem quatre tomàtigues mitjanes, las pelem i las triturem. Després les sofregim amb poc oli fins que tornin de color taronja. Vesam aquesta salsa dins una font quadrada preparada per enfornar.
2. Ara hem de preparem la maonesa, que és importat que sigui feta a casa. Es posa un ou dins i quatre dits d'oli d'oliva dins un vas per batre. A continuació, batem el contingut per fer la maonesa. Es reserva.
3. El bacallà s'enfarina i es fregeix a foc alt, a la paella amb un dit d'oli.
4. Quan el bacallà esta daurat per fora, es posa dins la font on hem vesat la salsa de tomàtiga, col·locant els talls de bacallà un al costat de l'altra.
5. Per acabar, cobrim els talls de bacallà amb la maonesa que havíem reservat abans.
6. El plat esta preparat per enfornar. Entre 15/20 minuts a 180º.