martes, 17 de abril de 2018

CANELONS de CARN ROSTIDA

Els canelons de carn rostida son un plat típic de la cuina catalana. A Catalunya, els canelons de carn es mengen els dies festius, i es molt típic pel dia de Sant Esteve, el 26 de Desembre. Antigament era un plat d'aprofitament de la carn del rostit del dia anterior. Els canelons es un plat de festa que es manté a la memòria de molta gent associat als dies festius.
Aquesta és la recepta d'una avia que ha cuinat aquests canelons per fills, nets i besnéts al llarg de molts anys. Si seguiu bé les instruccions us sortirà molt bona i serà una recepta que acabareu afegint a la vostre llista de receptes imprescindibles.




Recepta de Pilar Bassó Piguillem.
Temps total de preparació. 120 minuts.
Dificultat. Difícil

INGREDIENTS per 60 CANELONS
1 quilo de carn de vedella, tallada a trossos no massa petits
750 grams de carn de porc, tallada a trossos no massa petits
3 paquets de 20 canelons "El Pavo"
1 ceba grossa o 2 petites
1 tomàquet gros
Mig got petit de vi blanc


INGREDIENTS per la BEIXAMEL
1 litre de llet
1 raig d'oli d'oliva
2 cullerades grosses de farina
Mantega
Sal i pebre
Formatge parmesà per rallar


PREPARACIÓ
01. Si no esta tallada, es talla la carn a trossos no massa petits.
02. Dins una cassola es posa oli, que cobreixi el fons de la cassola i es posa a rostir la carn dins aquesta cassola.
03. Quan la carn està una mica rostida es sala bé i s'afegeix una ceba grossa tallada en 8 trossos i un tomàquet tallat en 4 trossets.
04. També s'afegeix mig got petit d'aigua i mig got petit de vi blanc.
05. Seguidament la cassola es tapa bé perquè el contingut es vagi fent a poc a poc a foc baix un tres quarts d'hora.
06. Quan la carn es cuita, es treu la carn i es reserva la salsa.
07. La carn es pica a la picadora fins que quedi com una pasta lleugera.
08. Una vegada picada la carn li afegim 5 cullerades soperes del suc de la cassola que hem reservat i ho barrejam amb una forquilla.
09. Per preparar la pasta dels canelons, es posa una olla grossa al foc amb molta d'aigua, sal i un raig d'oli de oliva.
10. Quan bulli l'aigua se van tirant els canelons i es van remenant perquè no s'enganxin. Durant uns 20 minuts. Això es fa en tandes de 20 canelons perquè sinó s'enganxen tots.
11. Quan la pasta dels canelons esta bullida, es treuen amb una escorredora i es passen a un bol amb aigua freda per aturar la cocció.
12. Les plaques dels canelons passats per aigua freda es van escampant a una superfície plana on prèviament hem posat varis pedaços que absorbiran l'aigua sobrant.
13. A continuació, s'omplen els canelons amb la carn que hem preparat. S'enrotllen i es posen a una bandeja per enfornar.
14. Per preparar la beixamel. Es posen 100 grams de mantega dins una paella a foc baix, a trossets petits perquè es desfasin.
15. Quan la mantega està desfeta es tiren dues cullerades soperes de farina i es va remenant fins que no quedin grums.
16. Quan la salsa a espessit i no hi han grums es tira 1 litre de llet i es va remenant molt poc a poc a foc molt baix durant 15 o 20 minuts fins que la salsa es torni ben espesa.
17. Quan la salsa sigui espesa es tira sal i pebre.
18. Ara que la salsa està feta, es tira ben escampada, per damunt dels canelons que tenim dins una bandeja d'enfornar.
19. També es tira per damunt dels canelons el formatge parmesà i una mica de mantega a trossets.
20. Per acabar s'enfornen les safates dels canelons i es posen a gratinar a 200 graus uns 10 minuts. Quan estiguin daurats per damunt. els traiem del forn preparats per servir.



PAS 08
La carn ja preparada
PAS 10
Bullint els canelons
PAS 11
Treien els canelons.
PAS 13
Omplint els canelons prèviament escampats