miércoles, 5 de mayo de 2021

BACALLÀ amb PANSES i OUS

Aquesta recepta de bacallà amb panses i ous, es menjava antigament una vegada l'any: el Divendres Sant, quan a moltes cases es menjava peix com a penitència. És una recepta molt popular que barreja dolç i salat. Ràpida de fer, té l'inconvenient important que la qualitat de la matèria primera és decisiva.


Recepta de Pilar Bassó Piguillem.
Temps total de preparació. 60 minuts. 
Dificultat. Fàcil.

INGREDIENTS
Bacallà dessalat de morro (part gruixada del bacallà)
Ous (4)
Panses (40)
Ceba grossa (1)
Tomàquets (2)
Alls (2) (per la picada)
Julivert (per la picada)

PREPARACIÓ
01. Fem bullir unes 40 panses a una cassoleta uns 5 minuts, i les reservem dins un pla.
02. Es talla el bacallà de morro a trossos de uns 5 centímetres.
03. El bacallà es renta i es posa a una escorredora per treure l’aigua.
04. Si heu de rostir el bacallà de seguida, l’heu de assecar amb un drap perquè no esquitxi a la paella.
05. Per rostir el bacallà primer s’enfarina, després es rosteix a una paella amb oli (no gaire).
06. Quan el bacallà esta rostit es va traient i posant en la cassola on la servirem.
07. Es treu una mica d’oli de la paella. I es sofregeix una ceba rallada i 2 tomàquets rallats.
08. Quan ja estigui fet el sofregit, trèieu la paella del foc i l’ompliu d’aigua, i la tireu a la cassola on hi ha el bacallà.
09. Ara poseu la cassola del bacallà tapada al foc. Al principi, a foc fort fins que bulli i després es baixa.
10. Les panses que tenim bullides se tiren dins la cassola del bacallà.
11. A part, es prepara una picada en el morter de 2 alls i julivert i es tira per damunt del bacallà.
12. Si a la cassola el suc queda massa clar es posa una mica de farina perquè espessí i deixeu que vagi fent xup-xup durant 15 minuts. Les panses han d’estar toves.