miércoles, 19 de mayo de 2021

LLOM AMB COL

El llom amb col es un plat clàssic de l'hivern de la gastronomia mallorquina.
És la combinació perfecta entre l'hortalissa dels mesos freds i el porc fresc de les matances tradicionals.
Aquest és un plat incorporat a la memòria gustativa de cada família, un plat dels de sempre, dels imprescindibles. Un plat molt elaborat, que requereix temps i paciència, ja que la cocció a foc lent és la base perquè el resultat sigui el millor. 


Recepta de Catalina Martorell Garau.
Temps total de preparació. 90 minuts. 
Dificultat. Dificil.

INGREDIENTS per 8 BOLICS
8 llibrets de llom de mig dit de gruix.
Una col arrissada (borratxona)
2 Botifarrons tallats en trossets petits.
250 grams de sobrassada tallada a daus.
250 grams de xulla tallada a daus.
2 cebes.
3 tomàquets de ramellet rallades.
2 pastanagues tallades a rodanxes.
200 grams de panses sense pinyols.
Farina per enfarinar els bolics.
Oli d'oliva per fregir.
Sal i pebre bo.
Mig litre d'aigua.

PREPARACIÓ
01. Primer, posar les panses amb remull dins una tassa d'aigua.
02. Segon, separem 8 fulles de la coll senceres procurant que no es trenquin.
03. Rentem les fulles de la col i les escaldem bullint-les amb aigua amb sal, durant un o dos minuts.
04. Quan estiguin escaldades, les trèiem amb cura i les posem a escórrer sobre un drap de cuina, i els hi trèiem el tronc mes fibrós.
05. Damunt de cada fulla de col, hi col·loquem un llibret de llom prèviament salpebrat, i damunt el llibret uns trossets petits de botifarró, sobrassada i xulla (2 o 3).
06. Tanquem la fulla de col, fent un bolic que subjectem amb escuradents de tal manera que quedi el bolic tancat.
07. Quan tinguem els bolics fets, els enfarinem, i els freguin dins una paella amb un poc d'oli fins que estiguin ben daurats.
08. Trèiem els bolics de la paella i els col·loquem dins una cassola baixa.
09. A la mateixa paella on hem freguin els bolics de la col, daurem dues cebes petites rallades a foc lent.
10. Quan la ceba estigui daurada, afegim 3 tomàtigues de ramallet rallades, dues pastanagues tallades a rodanxes i un tassa d'aigua (també potser de vi blanc)
11. Si han quedat trossos de fulla de col trencats, es fan trossos petits i s'afegeixen al sofregit.
12. Quan estigui tota la mescla ben sofregida, es tira a la cassola per damunt dels bolics de col.
13. Amb la salsa també es tiren les panses i l'aigua amb on les hem remullat.
14. A la cassola i afegim una mica mes d'aigua procurant que els bolics no quedin coberts del tot.
15. Posem la cassola a bullir a foc mig fins que faci xup-xup, durant uns 10/15 minuts.
16. Quan la col estigui tendra i es formi una salseta espessa, el plat estarà llest per servir.