martes, 7 de diciembre de 2021

TUMBET

El receptari balear és pròdig amb plats senzills però de sabor contundent . El tumbet resumeix els grans pilars de la gastronomia insular: ingredients humils, del hort estival. És un plat que a l'estiu mai falta a cap casa de Mallorca. Es pot acompanyar de costelletes, de llom de porc arrebossat o de dos ous fregits.
La recepta es remunta al segle XVI, amb l'arribada de la patata i el tomàquet a les Illes.
Potser la clau d'aquest plat sigui la qualitat dels ingredients, especialment de la salsa de tomàtec amb que es rega el tumbet.


Recepta de Núria Barrera.
Temps total de preparació. 60 minuts.
Dificultat. Fàcil.

INGREDIENTS per 4 persones
4 patates mitjanes
2 albergínies mallorquines
500 grams de salsa de tomàtec casolana
1 pebrot vermell
1 llimona
oli d'oliva verge

PREPARACIÓ
01. Primer de tot, tallar a rodanxes les patates i les albergínies, ni molt primes, ni molt gruixades.
02. Les rodanxes d'albergínia se posen dins un bol amb aigua, sal i el suc d'una una llimona, perquè no tornin negres i perdin l'amargor.
03. Les rodanxes de patata es fregeixen amb abundant oli d'oliva.
04. Una vegada fregida la patata se escorre i se sala. Se col·loca a una safata de vidre formant una capa que tapi tot el fons.
05. A continuació, amb el mateix oli, fregim les albergínies, que una vegada fregides i ben escorregudes, col·locarem dins la safata de vidre damunt la primera capa de patates formant una segona capa. Salar una mica.
06. Es treu quasi tot l'oli de la paella i en deixem una mica per sofregir mig pebrot vermell tallat a daus. Quan el pebrot esta sofregit, afegim la salsa de tomàquet i la deixem uns 5 minuts perquè es mescli amb el pebrot.
07. Per acabar, vessem la salsa de tomàquet dins la safata de vidre on tenim les patates i les albergínies col·locades en capes de tal manera que s'escampi per tot.