martes, 30 de agosto de 2022

SOPES MALLORQUINES de MATANCES

Les sopes mallorquines de matances se solien fer el mes de novembre a Mallorca el dia que es matava el porc. Les sopes es cuinaven amb un poc de carn magra i llom del porc, afegint les verdures de la temporada que tenien a l'abast.
Potser la clau d'aquesta recepta és fer un bon sofregit que doni gust a tota la verdura i al pa que hi posarem. Es tracta, en definitiva, d'un plat que resumeix en la seva elaboració, en els seus aromes i en el seu sabor l'essència de la cuina mallorquina més tradicional.


Recepta de Santi Taura.
Temps total de preparació. 45 minuts.
Dificultat. Fàcil.

INGREDIENTS per 4 persones
4 bistecs de llom de porc
4 tallades de xulla de porc sense corna
1 bossa de llesques de pa mallorquí
1 ceba tallada a trossets
1 porro tallat a trossets
1 pebre verd mallorquí tallat a trossets
2 botifarrons
Sobrassada
2 tomàtigues de ramillet
1 colflori
1 col grossa blanca
Bledes
Julivert
Oli d'oliva

PREPARACIÓ
01. Per començar, dins una cassola amb una mica d'oli sofregim sa xulla de porc sense corna i es llom de porc tallat a trossets. Salpebrem al gust.
02. A continuació, s'afegeix una ceba, un porro i un pebre verd mallorquí, tot fet trossets petits.
03. Al sofregit, també afegim un poc de botifarró, un poc de sobrassada i dues tomàtigues de ramillet ratllades.
04. Mentre es va fent el sofregit, es talla la verdura de fulla verda, la coliflor, la col, les bledes i el julivert a trossets. Es reserva.
05. Quan el sofregit estigui quasi fet, s'afegeix al sofregit la verdura de fulla verda reservada, però poca estona perquè cou molt de pessa.
06. Quan el sofregit estigui fet, es treu la cassola del foc.
07. S'eixuguin les llesques del pa al forn durant uns minuts.
08. Per acabar, a una altra cassola per servir es van col·locant per capes el sofregit i les llesques de pa, mirant que la darrera capa de damunt sigui de verdura.
09. Damunt la darrera capa es tira un raig d'oli i escampem uns medallons de botifarró.
10. Se fica al forn uns 5 minuts a 200 graus i estarà llest per servir.