sábado, 30 de septiembre de 2023

SOPA de CEBA

La recepta francesa de sopa de ceba forma part, juntament amb la castellana d'all o la catalana de farigola, d'aquell grup de sopes populars, senzilles, que aconsegueixen amb pocs ingredients, i barats, uns resultats immillorables. La elaboració d'aquesta recepta, no té més secrets que disposar d'unes bones cebes amables, un bon pa, un bon formatge, i un bon brou.


Recepta de Salvador Barrera Bassó.
Temps total de preparació. 60 minuts.
Dificultat. Fàcil.

INGREDIENTS per 6 persones
6 cebes dolces grans
1 raig d'oli
2 litres de brou de carn
12 llesques de pa tipus baguette
1 cullerada de farina de blat tipus Maizena
100 grams de formatge ratllat Gruyère
Sal / Pebre negre

PREPARACIÓ
01. Tallem les cebes en juliana fina.
02. En una cassola gran, escalfem l'oli i introduïm les cebes i l'all picat petit. Hi afegim pebre negre i sal, que ajudarà a fer que les cebes suïn i s'estovin i remenem fins que vagin agafant color.
03. Hi tirem la farina, l'ofeguem un parell de minuts i hi aboquem el brou.
04. Deixarem coure uns vint minuts més a foc lent.
05. Repartirem el brou amb la ceba en bols individuals amb llesques de pa torrat per sobre, posarem el formatge sobre el pa i ho introduirem al forn amb el gratinador encès durant cinc minuts o fins que es gratini el formatge.
06. També es pot posar el brou i la ceba en una sopera, totes les llesques de pa per sobre, el formatge, i gratinar-ho tot junt.

*En cas de no tenir brou de carn, es pot fer servir aigua, en aquest cas la ceba hauria de ser ceba vermella, que és més picant.